SAVCILIĞINA ŞİKAYET NASIL YAPILIR?
SAVCILIĞINA ŞİKAYET NASIL YAPILIR?
0 Yorum
6963
05-01-2025

ÖRNEK ŞİKAYET DİLEKÇESİ İÇİN AŞAĞIDAKİ RESME TIKLAYIN!!!

şikayet dilekçesi

Sosyal ilişkilerin inanılmaz derecede arttığı bu dönemde, suç sayısının da arttığı bilinen bir gerçek. Mağduriyet yaşayanlardan savcılığa şikayetin nasıl yapılacağı yönünde çok fazla sorular alıyoruz. Kanun, içtihat vs. gibi teknik bilgilere girmeden kısaca açıklayalım.

Öncelikle bir şikayet dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Bu şikayet dilekçesi, sizin suç duyurusunda bulunduğunuz ilk başvuru olduğu için, çok önemlidir. Çünkü ileride fail, şikayet dilekçenizde belirtmeyip, sonradan eklediğiniz hususlara dair "çelişki, ekleme" gibi ithamlarda bulunarak savunma geliştirebilecektir.

Başlık

Dilekçenin başlığında, hangi cumhuriyet savcılığına dilekçeyi yazdığınızı belirtiyorsunuz. 

Örneğin; "Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na" gibi. Bir çok ilimizde birden çok adliye bulunmasından dolayı, hangi adliyeye dilekçeyi verecekseniz, o adliyenin savcılığının ismini yazmanız uygun olacaktır.

Örneğin, Ankara Batı Adliye'sine dilekçeyi verecekseniz, "Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı'na" yazmanız gerekmektedir.

Yetki

Suçun işlendiği yer, o suça hangi cumhuriyet savcılığına bakacağını belirler. Görev-yetki gibi teknik konulara girmeden söyleyelim ki, eğer mağdur sizseniz, bulunduğunuz yer çoğu zaman yetkilidir. Ama bu teknik bilgiye çok takılmadan, yetkisiz bir cumhuriyet savcılığına dilekçenizi verseniz de savcılık, yetkili ve görevli savcılığa dilekçenizi gönderecektir.

Şikayet Eden

Başlıktan sonra, hemen alt satıra, şikayet eden olarak kendi isminizi, tc kimlik numaranızı, yasal ve ulaşılabilir adresinizi yazmanız gereklidir. Eğer sizin için bir sorun oluşturmayacaksa, GSM veya sabit numaranızı da dilekçenize yazmanız uygun olacaktır. Çünkü, gerek kollukta gerek savcılıkta işlemlerin hızlı ilerlemesi için size tebligat yerine telefonla ulaşıp, ifade, teşhis gibi işlemler için arayarak çağırmalarına fırsat vermiş olursunuz.

Şüpheli

"Şikayet Eden" bölümü sonrası bir alt satıra, şüphelinin bilinen bilgileri yazılmalıdır. Burada şüphelinin tarafınızca bilinen, doğru olup olmadığına bakılmaksızın elinizdeki tüm bilgilere bakarak ismini, soy ismini, adres veya telefonunu yazmanız gerekmektedir. Sosyal medya üzerinden işlenen bir suç var ise, sosyal medya platformunu ve kullanıcı ismini de buraya yazmanız doğru olacaktır. Aynı şekilde mail, internet adresi gibi bilgileri de burada yazabilirsiniz.

Bazı suçlarda, failin bilgisi hiç bilinmiyor olabilir. Örneğin, telefononuz çalınmıştır ve failin kim olduğunu bilmiyorsunuzdur. Böyle durumlarda, bu bölüme "Faili Meçhul" yazmanız gerekmektedir.

Suç

Mağdur olma sebebinize bağlı olarak tarafınıza dair işlenen suç ve suçları, şüpheli bölümünün hemen bir alt satırına yazın. Burada sizden bir hukukçu edasıyla suç tahlili yapmanızı kimse beklemeyecektir. Ama en azından "dolandırıcılık, hırsızlık, hakaret, tehdit, yaralama" gibi herkes tarafından bilinen suçlara dair ön bilgi niteliğinde suç türü yazmanız doğru olacaktır. MUTLAKA, belirttiğiniz suçun arkasından, "ve şüphelinin fiillerine uygun diğer suçlar" tabirini ekleyin. Bu, ileride sizin faydanıza olacaktır. Örneğin, birisi size bir çok fiili aynı anda işlemiş olabilir. Tehdit, hakaret, küfür, özel hayatın gizliliğini ihlal gibi suçların size karşı işlendiğini düşünebilirsiniz. Bu durumda şikayet dilekçesinde "suç" bölümüne "Tehdit, hakaret, küfür, özel hayatın gizliliğini ihlal ve şüphelinin fiillerine uygun diğer suçlar." yazmanız uygun olacaktır.

Suç Tarihi

Size karşı işlenen suçun, tam tarihi biliniyor ise o tarihi bu bölüme yazmanız gerekmektedir. Eğer işlenen suçun tarihi tam belirlenemiyorsa, o zaman yıl ve ay belirterek suç tarihini en azından belirli bir döneme indirgeyebilirsiniz. Aynı şekilde, suç sadece bir tarihe değil, bir çok tarihe yayılmış olabilir. Örneğin, dolandırıcılık suçunda dolandırıcı sizden birden fazla kez para almış olabilir. Bu durumda ilk parayı gönderdiğiniz tarihi baz alarak bir tarih vermeniz doğru olacaktır. Örneğin "2024 Mart ayı ve sonrası" gibi.

Olaylar

Bu bölüm, şikayet dilekçenizin omurgasını oluşturacaktır. Bu bölümde KISA VE ÖZ olarak ama hiçbir olayı atlamadan, olayı bir kronolojik sıra ile yazın. Fail ile aranızdaki suç fiiline dair olaylar hakkında bilgi verin. Özellikle suç olduğunu düşündüğünüz olaylara daha çok yoğunlaşın ve eğer tespit edebiliyorsanız zaman ve mekan ayrıntılarını da yazın. Bu, savcılık makamınca olayın daha net anlaşılmasını sağlayacaktır. 

Olaylar bölümüne, elinizdeki delillere de atıf yapmayı unutmamalısınız. Elinizde bulunan tüm belgeleri, olayları yazdıkça atıf yaparak bildirin. Kısa ve öz olarak olayın net bir şekilde anlaşılmasını sağlayın. 

Olaydaki gelişmeleri, olaya tanık olabilecek kişileri, elinizde suç dair belgeleri, varsa dijital kayıtları (mesajlaşmalar, aramalar vs.) kısaca tüm suçu ispata yönelik hususları bu bölüme yazın. 

Eğer işlenen suçtan dolayı maddi bir zarara uğramış iseniz bu zararın miktarını, zarar tam tespit edilemiyor ise yaklaşık bir miktarı yazarak, zararın devamlı artığını veya tam olarak tespit edilemeyip, bilirkişi tarafından tespit edilmesini istediğinizi belirtin. Dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlarda zararın miktarı, şüphelinin alacağı cezayı etkileyeceğinden, şüpheli zarara gidererek cezada indirim alabileceğinden, bu konu önemlidir.

Olaylar bölümünün sonunda, kimden/kimlerden şikayetçi olduğunuzu belirterek, "şikayetçi" olduğunuzu açıkça belirtin.

Eğer faili meçhul (faili bilinmeyen) bir şikayet söz konusu ise, suçu işleyen veya işleyenlerin bulunmasını da talep ettiğnizi yazmanız uygun olacaktır.

Deliller

Olaylar bölümü bittikten sonra, deliller başlığı ile açtığınız bölüme, elinizdeki delilleri, tüm özelliklerini belirterek (tarihi, nerden elde edildiğini, eğer bir döküm ise dökümün neye ait olduğunu, bir rapor ise raporun hangi hastane veya kuruluştan temin edildiğini belirterek) sıralayın. 

Eğer telefonunuzda mesaj yahut başka bir kayda dayalı bir deliliniz var ise, bu kaydın "kolluk ve/veya savcılık görevlilerince tespit tutanağı" ile kayıt altına alınarak, dosyaya eklenmesini isteyin. Çünkü bu tip kayıtlarda, ekran görüntüsü almak, yeterli olmayıp, telefonda bu kayıtların varlığı konusunda görevli kişilerce bir tutanak düzenlenmesi zorunludur. Aksi takdirde ekran görüntüsüne kayıtlı deliler, hukuki delil olarak kabul edilmeyip, soruşturmada ve yargılamada kullanılamayacaktır.

Sonuç ve İstem

Deliler bölümünden sonra sonuç ve istem başlığı ile açtığınız bölüme, yukarıda anlatılanlar ışığında şüpheli hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını, şikayetçi olduğunuzu, şüpheli hakkında kamu davası açılmasını istediğinizi yazın.

Bu bölümün sonuna, dilekçeyi vereceğiniz tarihi yazmayı unutmayın.

Bu bölümün hemen altına satır atlayarak isminizi ve soyisminizi yazarak, altına imzanızı atın.

Ekler:

Dilekçenin son kısmına ekler bölümünü eklemeniz önemlidir. Bu bölüme, dilekçede belirtiğiniz ve deliller bölümünde bahsi geçen delilleri, numaralandırarak belirtin. Bu bölümde belirteceğiniz her bir delili, dilekçenizin ekinde sunacağınızdan, delilerin ekler bölümünde aldığı numarayı, ekte sunarken delilin üzerine yazmanız inceleme kolaylığı açısından uygun olacaktır. 

Örneğin, dilekçenizin ekinde darp raporu sunacaksanız ve bunu 1 nolu delil olarak yazmışsanız, dilekçenin ekinde birinci sıraya darp raporunu ekleyin ve üzerine boş bir yere, evraktaki yazıların üstünü kapatmayacak şekilde (sağ veya sol üst köşeye) yazın.

Ekler bölümünün en sonuna kimlik fotokopisi yazmayı ve dilekçenize kimlik fotokopinizi eklemeyi unutmayın. Dilekçeyi savcılığa verirken de kimliğinizin yanınızda olduğundan emin olun.

Dilekçenin Verilmesi

Dilekçeyi yukarıda belirtilen şekilde hazırladıktan sonra, dilekçe ve eklerinden 2 nüsha olarak çıkartın. Bir nüshaya dilekçe eklerini ekleyin, diğer nüshaya ekleri eklemenize gerek yoktur. Ekleri, dilekçeye zımbalamayın. Çünkü dilekçeyi verir iken dilekçe ve ekler taranacağından, zımba çıkarılmak zorunda kalacak bu da dilekçenin ve eklerin yıpranmasına neden olabilecektir. En fazla bir iğne ile tutturmanız yeterlidir. (Dilekçeden bir nüsha da kendinizde kalması ve arşivlemeniz için çıkartmanız uygun olacaktır.)

Biri ekli diğeri eksiz iki dilekçeyi hazırladıktan sonra, dilekçeyi vereceğiniz adliyenin "Savcılık Soruşturma" ya da "Ön Büro" bölümüne gidin. Savcılığa şikayet dilekçesi vereceğinizi, evrakları hazırladığınızı belirterek dilekçeyi "tarama" bölümüne verin. Bazı adliyelerde, nöbetçi savcı ile görüşme zorunluluğu bulunduğundan, sizi nöbetçi savcıya yönlendirebilirler. Tüm görüşme ve işlemler bittikten sonra, görevli sizden aldığı dilekçeyi ve eklerini tarayıcıdan geçirecek, evrakları sisteme ekleyecek ve bunun sonucunda sistem tarafından evraklarınıza bağlı olarak verilen sayıyı size verecektir. Bu, "soruşturma numarası"dır. Bu numarayı saklamanız önem arz etmektedir. Çünkü, tüm soruşturma dosyası bu numara üzerinden yürüyecektir.

Böylece şikayetiniz tamamlanmış olacaktır. Bu aşamadan sonra savcılık, gerekli işlemleri yapacak, sizin bir de sözlü ifadenizi almak için savcılıktan veya polis tarafından aranacaksınız. Eğer  10 gün içerisinde aranmazsanız, elinizdeki soruşturma numarası ile şikayeti yaptığınız adliyeye giderek, sorgulama yapabilir, dosyanın geldiği aşamayı öğrenebilirsiniz.

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

SİLAHLA KASTEN YARALAMA SUÇUNUN ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?

AİLE KONUTU ŞERHİNİ EŞİM OLMADAN TAPUDA İŞLETEBİLİR MİYİM?

DÜZELTME VE CEVAP YAYINLANMAZ İSE NE YAPILACAK?

SEGBİS KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

TUTUKLAMA KARARI NASIL VERİLİR?

ADANA'NIN EN İYİ AĞIR CEZA AVUKATI

ZİNAYA DAYALI BOŞANMA DAVASINDA AKLA TAKILANLAR

CEZA YARGILAMASINDA SEGBİS

TUTUKLAMA HAKKINDA SORULARA CEVAPLAR

DURUŞMADAN BAĞIŞIK TUTULMA KAVRAMI

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADLİ SİCİL KAYDI NASIL ALINIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

BOŞANMA DAVALARINDA ÖZEL YETKİ OLMAYAN VEKALETNAME VE MAHKEME

TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜLER CEZAEVİNDEN NASIL TAHLİYE OLUR?

TAHLİYE OLAN KİŞİ TEKRAR TUTUKLANIR MI?

EK SAVUNMA HAKKI NE DEMEKTİR?

SEN ERKEK DEĞİLSİN - BOŞANMA - POZİTİF AYRIMCILIK

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TÜRKÇE TAM METNİ

EN HIZLI NASIL BOŞANIRIM?

BAŞKA SUÇTAN TUTUKLU/HÜKÜMLÜ NE DEMEK?

TUTUKLANAN KİŞİNİN İLK DURUŞMASI NE ZAMAN OLUR?

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ SÜRESİ

TUTUKLAMA KARARINA KARŞI NEREYE İTİRAZ EDİLİR?

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?

2025 YILINDA AF VAR MI?

EŞİM KUMAR OYNUYOR, BOŞANABİLİR MİYİM?

SAVCILIĞINA ŞİKAYET NASIL YAPILIR?

KESİN SÜRE NEDİR?