TUTUKLAMA KARARINA KARŞI NEREYE İTİRAZ EDİLİR?
TUTUKLAMA KARARINA KARŞI NEREYE İTİRAZ EDİLİR?
0 Yorum
9706
10-12-2024

Tutuklama kararına karşı hangi mahkemeye itiraz edileceği sorusunun cevabı, tutuklama kararını veren mahkemeye göre değişmektedir.

Bu konudaki yasal düzenleme, CMK md. 268'tir. Belirtilen düzenlemenin 3. fıkrasının b ve c bendinde şu düzenleme mevcuttur:

b)(Değişik:8/7/2021-7331/24 md.)Sulh ceza hâkimliğinin tutuklama ve adli kontrole ilişkin verdiği kararlara karşı yapılan itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulunduğu asliye ceza mahkemesi hâkimine aittir. İtirazı incelemeye yetkili mercilerin farklı olduğu hâllerde, itirazların gecikmeksizin incelenmesi amacıyla, kararına itiraz edilen sulh ceza hâkimliği tarafından gerekli tedbirler alınır. Sulh ceza hâkimliği işleri, asliye ceza hâkimi tarafından görülüyorsa itirazı inceleme yetkisi ağır ceza mahkemesi başkanına aittir.

c) Asliye ceza mahkemesi hâkimi tarafından verilen kararlara yapılacak itirazların incelenmesi, yargı çevresinde bulundukları ağır ceza mahkemesine ve bu mahkeme ile başkanı tarafından verilen kararlar hakkındaki itirazların incelenmesi, o yerde ağır ceza mahkemesinin birden çok dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye; son numaralı daire için birinci daireye; o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi varsa, en yakın ağır ceza mahkemesine aittir.

Düzenlemede görüldüğü üzere, sulh ceza hakimliği tarafından verilen tutuklama kararın karşı asliye ceza mahkemelerine, asliye ceza mahkemesince verilen tutuklama ve/veya tutuk halinin devamı yönündeki kararlara karşı ağır ceza mahkemesine, ağır ceza mahkemesi tarafından verilen tutuklama ve/veya tutukluluk halinin devamı yönündeki karara karşı bir numara sonraki ağır ceza mahkemesine itiraz edilir. Ayrıksı durumlar, BAM ve Yargıtay'ın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalar ile ilgili itiraz usulü, madde metninde açıkça belirtilmiştir.

Bir kişi, soruşturma aşamasında sulh ceza mahkemesince tutuklanabilir, asliye ceza mahkemesinde yargılaması açılırken (tensiple) veya devam eder iken tutuklanabilir veya tutuklu olarak asliye ceza mahkemesinde duruşmaya çıkar ve asliye ceza mahkemesi tutukluluk halinin devamı yönünde karar verebilir, aynı durum ağır ceza mahkemeleri için de geçerli olup bir kişi ağır ceza mahkemesinde dava açılırken tutuklanabilir, duruşmalar devam ederken veya hükümle beraber tutuklanabilir veya hakkında tutuk hali devamı kararı verilebilir. İşte yukarıda belirtilen CMK hükmü, tüm bu ihtimaller dahilinde hangi makamlara itiraz edileceğini açıkça ve hiçbir tereddüte yer vermeyecek şekilde belirtmiştir.

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

SİLAHLA KASTEN YARALAMA SUÇUNUN ZAMANAŞIMI NE KADARDIR?

AİLE KONUTU ŞERHİNİ EŞİM OLMADAN TAPUDA İŞLETEBİLİR MİYİM?

DÜZELTME VE CEVAP YAYINLANMAZ İSE NE YAPILACAK?

SEGBİS KARARINA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

TUTUKLAMA KARARI NASIL VERİLİR?

ADANA'NIN EN İYİ AĞIR CEZA AVUKATI

ZİNAYA DAYALI BOŞANMA DAVASINDA AKLA TAKILANLAR

CEZA YARGILAMASINDA SEGBİS

TUTUKLAMA HAKKINDA SORULARA CEVAPLAR

DURUŞMADAN BAĞIŞIK TUTULMA KAVRAMI

E-DEVLET ÜZERİNDEN ADLİ SİCİL KAYDI NASIL ALINIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

BOŞANMA DAVALARINDA ÖZEL YETKİ OLMAYAN VEKALETNAME VE MAHKEME

TUTUKLU VEYA HÜKÜMLÜLER CEZAEVİNDEN NASIL TAHLİYE OLUR?

TAHLİYE OLAN KİŞİ TEKRAR TUTUKLANIR MI?

EK SAVUNMA HAKKI NE DEMEKTİR?

SEN ERKEK DEĞİLSİN - BOŞANMA - POZİTİF AYRIMCILIK

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TÜRKÇE TAM METNİ

EN HIZLI NASIL BOŞANIRIM?

BAŞKA SUÇTAN TUTUKLU/HÜKÜMLÜ NE DEMEK?

TUTUKLANAN KİŞİNİN İLK DURUŞMASI NE ZAMAN OLUR?

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ SÜRESİ

TUTUKLAMA KARARINA KARŞI NEREYE İTİRAZ EDİLİR?

TUTUKLAMA KARARINA İTİRAZ NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?

2025 YILINDA AF VAR MI?

EŞİM KUMAR OYNUYOR, BOŞANABİLİR MİYİM?

SAVCILIĞINA ŞİKAYET NASIL YAPILIR?

KESİN SÜRE NEDİR?