6284 SAYILI KANUN: SOMUT DELİLİN HİÇE SAYILMASI VE ÇÖZÜM
6284 SAYILI KANUN: SOMUT DELİLİN HİÇE SAYILMASI VE ÇÖZÜM
0 Yorum
2851
08-01-2025

6284 Sayılı "AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN", bilenler tarafından malum olan bir kanundur. Bu kanunu bir kez olsun zahmet edip (ki bu kanun hakkında yorum yapanların % 90'ı okumamıştır) baştan sona okuyan bir hukukçunun tespit edeceği ilk konu şudur: Türk Hukukundaki Somut Delil Teorisi Yerle Bir Edilmiştir!

6284 Sayılı Kanun, bir çok tedbir kararını düzenlemekte olup, düzenlenen bu tedbir kararlarının "acil" ve "önemli" olduğu konusunda hiçbir tartışma yoktur. 

6284 Sayılı Kanun'da belirtilen tedbir kararlarının verilmesi için mahkemece, herhangi bir delil aranması, zorunlu değildir. Ailenin ve kadının korunması konusunda acil bir koruma kararının alınması için delil tartışmasına gitmek, zaman kaybettirecek ve delil bulunana kadar tedbir kararı alınmasındaki fayda, ortadan kalkabilecektir. Bu nedenle, kararın alınırken delil araştırmasına gitmeyip, doğrudan doğruya talep ile derhal tedbir kararının alınmasının "kadının beyanı esastır" kavramı ile bir ilgisi yoktur ve ilgisi olmaması da gerekir. 

Kanunun temel amacının "acil ve önemli" bir tehlikeye karşı alınması gereken bir tedbirin derhal alınması olduğu ve burada cinsiyet ayrımı yapılmadığını, kanunun tedbirlere ilişkin hükümlerinde başvuran kişinin cinsiyetine göre bir ayrım yapmamasından kolayca anlayabilmekteyiz. 

Buraya kadar bir sorun yoktur. Fakat sorun, bu aşamadan sonra başlamaktadır.

Yığınla mahkeme kararı ve yaşanan olayla sabittir ki, özellikle kadına yönelik pozitif ayrımcılık adı altında, 6284 S.K.'nun hükümleri, kötüye kullanılmaktadır. Açılacak boşanma davasında kullanılmak üzere bir delil oluşturmak, kendini mağdur göstermek hatta evli iken başka bir karşı cinsle ilişkisini ortak konutta yaşamak için dahi 6284'e dayanak tedbir kararı alanları, internette kısa bir araştırma yaparak görebilirsiniz.

Kanun, verilen bu tedbir kararlarına karşı itiraz hakkını öngörmüştür. Ancak, itiraz incelemesinin Aile Mahkemeleri tarafından hukuka uygun yapıldığını söylemek, mümkün değildir. Zira, 6284 S.K.'na göre alınan tedbir kararlarına karşı itirazların ancak ve ancak % 10'u dahi bulmayan oranlarda itirazın kabulüne karar verilmektedir. Bu, itiraza başvuranların haksızlıklarından değil, 6284'e göre alınan tedbir kararının kaldırılmasının, bir "suç"muş gibi algılanması ve özellikle alınan tedbir kararını kaldıran hakimlerin sosyal medyada hukuksuz olarak linç edilmesindendir. 

Bu hukuksuz durumun artık son bulması için yapılması gereken en doğru yol, bize göre şudur:

Tedbir kararı başvurusu için bir delil araştırması yapılması, tedbir kararının gecikmesine neden olabileceğinden dolayı, doğru olmayacaktır. Yani ister kadın ister erkek, elinde hiçbir delil olmasa da tedbir talebinin gereğinin yerine getirilmesi uygun olacaktır. ANCAK, lehine tedbir kararı verilen kişiye, eğer ilk başvurusu ile birlikte vermediyse, tedbir kararının verilmesinden sonra 3 gün içerisinde, tedbir kararını haklı çıkaracak somut delilleri tedbir kararını veren mahkemeye ibraz etmesi için süre verilmeli, eğer bu süre içerisinde somut deliller sunulamaz ya da sunulan deliller tedbir kararını haklı çıkaracak nitelikte değil veya somut delil değil ise, tedbir kendiliğinden ortadan kalkmalı, tedbir hakkını kötüye kullanana da bir cezai yaptırım öngörülmelidir.

Kanunda sayılan tedbir kararlarına bağlı sınırlamaların ağır oluşu ve ihlalleri durumunda hapis gibi tehlikelerin ortaya çıkması nedeniyle, bir kişinin hiçbir delil olmadan Anayasa ve Uluslararası Anlaşmalar ile korunan haklarının uzun süre mahrum edilmesi (ortak konuta girmeme, müşterek çocukla iletişime kurmama gibi) hukuki değildir. Bu nedenle, tedbir kararı isteyen ve kararı başvuru ile hemen alan kişinin, 3 gün içerisinde somut delillerini sunmasının istenmesi, somut deliller sunulur ise alınan kısa süreli tedbir kararının daha uzun (30 gün vs.) hale getirilmesinin sağlanması için, eğer somut delil yok ise aleyhine tedbir kararı verilen kişinin haklarının daha fazla kısıtlanmaması için, elzemdir.

UYAP'ın nimetlerinden faydalanarak, bu durumu dahi kötüye kullanacakların önüne de rahatça geçilebilir. Artarda tedbir talebinde bulunan kişinin ikinci ve/veya sonraki talepleri, birinci ve/veya önceki tedbir taleplerine bir somut delil sunup sunmadığına göre değerlendirilmeli, bu hakkı daha önce kötüye kullananların yeni tedbir istemleri, buna göre değerlendirilmelidir.

Bir kişi hakkında uygulanacak hukuki tedbirlerin usul ve şartları, kanunlarımızda yer almaktadır ve hepsi "somut delil teorisi"ne bağlıdır. Somut delil yok ise, bir bireyin haklarının kısıtlanması yönünde mahkemelerin karar vermesi, yasaktır. Kanunlar açıkça somut delil aramaktadır. Fakat 6284 S.K.'nda bu anlayış tersine çevrilmiş, iddia sahibinin iddiasını ispatlaması zorunlu iken, 6284 S.K.'nda aleyhine tedbir kararı verilen kişinin kendi suçsuzluğunu ispat etmesi beklenmekte, alınan tedbir kararına karşı somut deliller sunulsa da itirazlar, önceden yazılmış matbu kararlar ile reddedilmektedir.

Bireyin özgürlüğüne dair hiçbir somut delile dayanmadan verilen bir kısıtlama kararının delillendirilmesi zorunluluğunun kabulü, aleyhine tedbir kararı verilen kişinin verilen kararın hukuka uygun olmadığını yani suçsuzluğunu ispat etmesini beklemekten çok daha hukuki ve diğer kanunlarda geçen "somut delil" teorisine de uygun olacaktır.

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı Silinir Mi?

Aile Konut Şerhi

ANLAŞMALI BOŞANMA VE BOŞANMA PROTOKOLÜ

ATATÜRK ALEYHİNE SUÇLAR

BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT

BOŞANMA DAVASI

GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME SUÇU

7406 SAYILI KANUN İLE TCK'DA VE BİR KISIM KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI NEDİR?

TENSİPLE TAHLİYE NEDİR?

ESAS HAKKINDA MÜTALAA NEDİR?

İŞLENEMEZ SUÇ

MEŞRU SAVUNMA

ORGANİZE SUÇLULUK

SUÇUN DEREBEYLERİ

CEZA AVUKATININ YOL HARİTASI

KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU

SUÇA YARDIM ETME

TCK MD 1 - CEZA KANUNUNUN AMACI

TCK MADDE 267 İFTİRA SUÇU

YAĞMA (GASP) SUÇU

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE TİCARETİ YAPMA SUÇU

TEFECİLİK SUÇU ÜZERİNE

TUTUKLAMA NEDİR?

HİÇ KİMSE KONUŞMAYA ZORLANAMAZ!

CEZA KANUNLARINI BİLMEMEK MAZERET DEĞİLDİR

BOŞANMA DAVALARINDA CİNSEL KUSUR İDDİALARI

KISITLAMA KARARI VE AVUKATIN HAKLARI

CEZA YARGILAMASINDA SONRADAN DEĞİŞEN - ÇELİŞEN İFADE

YARGITAY KURAL OLARAK MADDİ VAKIA DENETİMİ YAPAMAZ

CİNSEL SUÇLARDA NASIL BİR AVUKATA İHTİYACIN VAR?

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇLARINDA HİYERARŞİ VE İSPAT SORUNU BİR KARAR İNCELEMESİ

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA

HUKUKUN YASAKLADIĞI PUSULA: SUÇ YOLU (ITER CRIMINIS)

KASTEN ÖLDÜRME SUÇLARINDA TAHRİK

EŞİNE ŞEREFSİZ DEMEK BOŞANMA SEBEBİ Mİ?

CEZA SORUŞTURMASI VE YARGILAMASINDA AVUKATIN YERİ VE ZORUNLU-İSTEĞE BAĞLI MÜDAFİLİK

KATALOG SUÇ GEREKÇESİYLE TUTUKLAMA VE ANAYASA'YA AYKIRILIK SORUNU

EŞ TAKİBİ - DEDEKTİFLİK VE HUKUKİ DURUM

KÖTÜ MUAMELE SUÇU (TCK M. 232/1. F.)

POŞETTE PARMAK İZİ ÇIKMASI CEZALANDIRMAK İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR

6284 SAYILI KANUN: SOMUT DELİLİN HİÇE SAYILMASI VE ÇÖZÜM

POSTMODERN ENGİZİSYON KURALI: KADININ BEYANI ESASTIR!