EŞ TAKİBİ - DEDEKTİFLİK VE HUKUKİ DURUM
EŞ TAKİBİ - DEDEKTİFLİK VE HUKUKİ DURUM
0 Yorum
6740
09-12-2024

Evli kişilerin, beyinlerini/kalplerini kemiren soruların başında şüphesiz “eşim beni aldatıyor mu” sorusu gelmektedir. Giyim kuşamdan tavır değişikliği analizine, sosyal medya kullanımından telefon şifresi kavgalarına kadar uzanan bu klasik takip süreci artık bir işe yaramamakta. Çünkü Anadolu'da dendiği gibi: Minareyi çalan, kılıfını hazırlar.

Bu nedenle, yine klasik bir yöntem olan “eş takibi” öne çıkmaya başlamıştır. Önceleri eşler, kendileri bu takip işini yapmakta meraklıyken, deşifre olma ihtimalleri nedeniyle pek bir başarıya ulaşamadıkları bilinen bir gerçektir.

İşte tam bu nedenle de eş takibi için profesyonel hizmet veren ve “dedektif” olarak isimlendirilen meslek, ön plana çıkmıştır. Esasında dedektiflik, ülkemize yabancı bir meslek iken, son yıllarda gittikçe artan bir popülerliğe sahip olmaya başlamıştır. Dedektiflik mesleği dünya genelinde, eş takibinden daha grift işleri çözmekte uzman kişi veya ekipleri tarif etmekteyse de bizim ülkemizde en çok da eş takibi konusunda akla gelmektedir.

Öncelikle hemen belirtelim ki dedektiflik mesleği, hukuken yasaklanmadığı gibi, dünyanın bir çok ülkesinin aksine ülkemizde herhangi bir ekstra yetkiyle de donatılmamışlardır. Bu nedenle, yasal şartları oluşturan herkes, dedektiflik yapabilmektedir.

Eş takibi yaptırmak da hukuken kural olarak yasaklanmamıştır. Ancak takibi yapacak kişinin, takip sırasında başka suçlara bulaşma riski yüksek olduğundan, bu konuda çok bilinçli şekilde davranılması zorunludur.

Eş takibi yapan kişi; hedef kişi hakkında bilgi taplarken, fotoğraf çekerken, bazı kayıtları ele geçirmeye çalışırken; özel hayatın gizliliğinin ihlali, Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanuna Muhalefet gibi bir çok suça vücut verebilir ve bu durumda sadece fail değil, iş veren olarak eş takibi isteyen kişinin de hukuki sorumluluğu doğabilmektedir. Ülkemizde tam kurumsallaşmayan dedektiflik mesleğine dair hukuki düzenleme bulunmadığından, iş veren ile dedektif arasında akdedilen bir sözleşme ile iş verenin, dedektifin işini yaparken işleyebileceği suçlardan dolayı sorumsuzluk anlaşması ile korunması, çoğu zaman mümkün olmamaktadır. İş veren; dedektifin verilen işi yaparken vücut verdiği suçlara, azmettiren veya iştirak hükümlerine göre sorumlu tutulabilir. Örneğin takip edilen eş, karşı bir cinsle (ya da eş cinsel ise aynı cinsiyle) sadakat yükümlülüğünü ihlal kanaati çıkarılabilecek derecede yakınlık kurarken çekilen bir fotoğraf, iş veren için önemli bir delil olsa da fotoğrafın kamuya açık alanda mı yoksa özel mülkiyette mi çekildiği gibi hususlar, suça vücut verebilir.

Aynı şekilde, kanunda sadece belli başlı kişilerin ulaşabileceği bilgilere (banka kayıtları, tapu bilgileri, arama kayıtları, otel konaklama bilgileri, uçak bileti gibi) dedektif ulaşabilir. Bu bilgilere ulaşmak suç olduğu gibi iş verenin bu bilgileri kullanması da ayrı bir suça vücut vermektedir.

Bu nedenle, eş takibi yapmak isteyen kişilerin, bu konuda gerçekten profesyonel çalışan, takip ve bilgi edinme konusunda hukukun izin verdiği ve yasakladığı sınırları iyi bilen, suça vücut vermeyen, iş verenin hukuki durumunu kötüye sevketmeyecek incelikleri çok iyi bilen kişilerle çalışmaları gerekmektedir.

Site Etiketleri: Adana Ceza Avukatı Adana Boşanma Avukatı Adana Avukat Adana Ağır Ceza Avukatı Ceza Avukatı Adana Avukat Boşanma Avukatı Ağır Ceza Avukatı

YORUM GÖNDER

ZİYARETÇİ YORUMLARI

BENZER KONULAR

Adli Sicil Kaydı ve Arşiv Kaydı Silinir Mi?

Aile Konut Şerhi

ANLAŞMALI BOŞANMA VE BOŞANMA PROTOKOLÜ

ATATÜRK ALEYHİNE SUÇLAR

BOŞANMA DAVALARINDA MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT

BOŞANMA DAVASI

GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME SUÇU

7406 SAYILI KANUN İLE TCK'DA VE BİR KISIM KANUNLARDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

CEZA DAVALARINDA TENSİP ZAPTI NEDİR?

TENSİPLE TAHLİYE NEDİR?

ESAS HAKKINDA MÜTALAA NEDİR?

İŞLENEMEZ SUÇ

MEŞRU SAVUNMA

ORGANİZE SUÇLULUK

SUÇUN DEREBEYLERİ

CEZA AVUKATININ YOL HARİTASI

KASTEN ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS SUÇU

SUÇA YARDIM ETME

TCK MD 1 - CEZA KANUNUNUN AMACI

TCK MADDE 267 İFTİRA SUÇU

YAĞMA (GASP) SUÇU

UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE TİCARETİ YAPMA SUÇU

TEFECİLİK SUÇU ÜZERİNE

TUTUKLAMA NEDİR?

HİÇ KİMSE KONUŞMAYA ZORLANAMAZ!

CEZA KANUNLARINI BİLMEMEK MAZERET DEĞİLDİR

BOŞANMA DAVALARINDA CİNSEL KUSUR İDDİALARI

KISITLAMA KARARI VE AVUKATIN HAKLARI

CEZA YARGILAMASINDA SONRADAN DEĞİŞEN - ÇELİŞEN İFADE

YARGITAY KURAL OLARAK MADDİ VAKIA DENETİMİ YAPAMAZ

CİNSEL SUÇLARDA NASIL BİR AVUKATA İHTİYACIN VAR?

SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA SUÇLARINDA HİYERARŞİ VE İSPAT SORUNU BİR KARAR İNCELEMESİ

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

EVLİLİKTE ÇOCUĞU KORUMAK İÇİN TEHDİT - BOŞANMA

HUKUKUN YASAKLADIĞI PUSULA: SUÇ YOLU (ITER CRIMINIS)

KASTEN ÖLDÜRME SUÇLARINDA TAHRİK

EŞİNE ŞEREFSİZ DEMEK BOŞANMA SEBEBİ Mİ?

CEZA SORUŞTURMASI VE YARGILAMASINDA AVUKATIN YERİ VE ZORUNLU-İSTEĞE BAĞLI MÜDAFİLİK

KATALOG SUÇ GEREKÇESİYLE TUTUKLAMA VE ANAYASA'YA AYKIRILIK SORUNU

EŞ TAKİBİ - DEDEKTİFLİK VE HUKUKİ DURUM

KÖTÜ MUAMELE SUÇU (TCK M. 232/1. F.)

POŞETTE PARMAK İZİ ÇIKMASI CEZALANDIRMAK İÇİN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİLDİR

6284 SAYILI KANUN: SOMUT DELİLİN HİÇE SAYILMASI VE ÇÖZÜM

POSTMODERN ENGİZİSYON KURALI: KADININ BEYANI ESASTIR!